Psihoterapie de cuplu









Terapia de cuplu este un tip de consiliere terapeutică în care partenerii dintr-o relație se întâlnesc cu un terapeut pentru a discuta și a lucra asupra problemelor din cadrul relației.  Terapeutul de cuplu lucrează cu ambii parteneri pentru a ajuta să-și înțeleagă reciproc nevoile, să-și exprime sentimentele și pentru a găsi soluții productive în rezolvarea conflictelor, având ca și efect creșterea satisfacției în cuplu

Concepțiile greșite despre terapia de cuplu pot să împiedice cuplurile să caute ajutor la momentul potrivit. Astfel sunt omise beneficiile terapiei de cuplu în gestionarea unei varietăți de probleme relaționale, tendința fiind de a subestima cât de utilă poate fi aceasta în creșterea satisfacției generale în relație.

Când? Cum?

Unii cred că este rezervată doar problemelor grave, cum ar fi infidelitatea sau pierderea unui copil, în timp ce alții o văd ca pe o ultimă soluție înainte de despărțire sau ca o modalitate de a forța schimbarea partenerului "problemă".

Însă terapia de cuplu poate interveni într-o problemă curentă, poate preveni escaladarea problemelor actuale sau poate oferi sprijin chiar și unui cuplu fericit aflat într-o perioadă de tranziție sau de stres. Este benefică în orice etapă a relației, indiferent de starea civilă, orientare sexuală sau vârstă.

Această formă de terapie abordează o gamă largă de preocupări, cum ar fi problemele financiare, educația copiilor, viața sexuală, conflictele cu familia extinsă, problemele de sănătate cronice, infertilitatea, dependențele, distanțarea emoțională sau conflictele recurente. Scopul ei este să ajute cuplurile să înțeleagă dinamica relațională care generează problema și să îi ghideze în înțelegerea rolurilor individuale în interacțiunile disfuncționale.


Similar cu psihoterapia individuală, modul de lucru poate fi față-în-față dar și online. 

De ce?

Menținerea unei relații pe termen lung nu este o sarcină simplă. Este necesar ca ambii parteneri să investească constant timp și energie pentru a menține relația într-o stare sănătoasă. Găsirea unor noi modalități de a îmbunătăți relația poate fi o provocare, mai ales atunci când cuplul se confruntă deja cu probleme cronice sau când partenerii se simt blocați în tipare disfuncționale recurente.


Psihoterapia de cuplu poate aduce multe beneficii:


Punerea în practică

În drumul către relații mai sănătoase, teoria este importantă, dar nu este suficientă. Pentru a schimba cu adevărat dinamica unei relații, este esențială trecerea de la concepte abstracte la acțiuni concrete. Terapia de cuplu se concentrează pe învățarea și aplicarea abilităților dobândite în viața de zi cu zi a cuplului.

În cadrul ședințelor, partenerii învață tehnici de comunicare eficientă și moduri de a gestiona conflictele. Aceste abilități sunt apoi exersate și implementate în interacțiunile cotidiene. Astfel, cuplurile pleacă din terapie nu doar cu o mai mare înțelegere a dinamicilor lor, ci și cu instrumentele necesare pentru a face schimbările pozitive în relația lor.

Este important ca ambele părți să fie dispuse să facă aceste schimbări. Succesul terapiei de cuplu depinde în mare măsură de angajamentul și colaborarea ambilor parteneri.

Dacă relația ta se află într-un impas, nu trebuie să te simți prins într-un cerc vicios. Există alternative la despărțire sau divorț. Consilierea de cuplu poate oferi claritate asupra problemelor și poate furniza un cadru pentru salvarea relației sau pentru încheierea acesteia într-un mod sănătos și respectuos.

Mod desfășurare: Fizic, la cabinetul meu din București (zona Timpuri Noi) sau online (citește mai multe despre serviciile online)

Durată: 80-90 de minute

Preț: 330 de lei (vezi lista completă cu prețuri)

Frecvență: după prefernința personală, de obicei săptămânal sau o dată la două săptămâni


Poate fi o experiență ciudată să stați cu un străin și să-i povestiți detalii personale despre relația voastră. E nevoie de curaj pentru a începe să vă deschidețo în legătură cu problemele voastre. Cu toate acestea, după acea primă ședință inconfortabilă, devine mult mai ușor. Până la urmă, dacă nimic altceva nu funcționează cu adevărat, ce aveți de pierdut?